Cand vine vorba de mancat sanatos sau de slabit in mintea multora apare cel putin una dintre aceste doua convingeri:
- Sa mananc sanatos este scump, pentru ca va trebui sa cumpar tot felul de alimente „extraterestre”, bio, eco, etc.
- Sa mananc sanatos sau sa slabesc este greu, pentru ca va trebui sa tin o dieta stricta, sa ma infometez sau sa mananc alimente care nu imi plac si nu pot face asta.
Te regasesti? Te-ai gandit si tu macar o data sa incepi sa mananci sanatos, sa slabesti sau sa iti schimbi stilul de viata si te-ai trezit cu una dintre aceste convingeri in minte?
Ei bine nu esti singurul sau singura care crede asta. La fel ca tine sunt sute de mii de oameni in lume. Asta pentru ca marketingul tuturor dietelor „minune” si al alimentelor „bio”, „eco”, sanatoase, a luat amploare in ultima perioada odata cu interesul crescut al oamenilor pentru un stil de viata sanatos.
La TV, in supermarketuri, pe Social Media sau pe strada vedem astazi o multime de reclame care ne implementeaza adanc in minte ideea ca mancarea sanatoasa este un lux pentru care trebuie sa platim mult sau faptul ca dieta presupune sacrificii mari si eliminarea completa a placerilor gustative care, sa recunoastem, ne fac viata mai frumoasa.
Ce vreau eu sa fac astazi este, pe de-o parte sa demontez aceste mituri cu privire la mancarea sanatoasa si la diete si pe de alta parte sa explic mai in detaliu ce inseamna cu adevarat planurile mele alimentare si de ce nu sunt ele simple „diete”.
De ce nu ne plac dietele?
Cand spui „dieta” te gandesti automat la privarea de alimente, foame, lipsa, chin, tristete, interzicere.
Cui ii place sa se supuna singur la un chin? Cui ii place sa ii fie interzise lucruri? Cui ii place sa simta lipsuri? Nu cred ca exista cineva care sa aiba vreo dorinta sau vreo placere de genul acesta.
Si asta este principalul motiv pentru care oamenii nu reusesc sa inceapa sau sa duca la bun sfarsit vreo dieta, iar cei care „cu chiu, cu vai” reusesc sa faca asta se reintorc apoi la vechile obiceiuri si nu reusesc sa mentina rezultate pe termen lung. Pentru ca atunci cand esti privat de anumite alimente, cand iti este redata libertatea alergi cu disperare catre ceea ce ti-a fost interzis. Si nu pentru ca nu esti ambitios, ci pentru ca asa functioneaza creierul uman.
Daca ma urmaresti pe social media ai vazut probabil ca eu niciodata nu vorbesc despre programul meu ca fiind o dieta sau un regim alimentar. Eu am doar planuri alimentare sau meniuri.
Care este diferenta dintre planurile alimentare si o dieta obisnuita?
Sunt multe diferente intre o dieta pe care o gasesti pe internet si un plan alimentar cu adevarat bun. Ca sa le intelegi mai bine voi pune in continuare cateva elemente de diferentiere, explicandu-ti in acelasi timp mult mai bine in ce consta planul meu alimentar.
1. Planul alimentar este PERSONALIZAT
Nu multi inteleg ce inseamna „plan alimentar personalizat”.
De multe ori mi s-a intamplat sa mi se ceara exemple de mic dejun, de gustari sau de retete pentru pranz si cina, care se regasesc in planurile mele alimentare. Si am facut-o, pentru ca mereu raspund cu drag la intrebarile voastre. Ce credeti ca s-a intamplat dupa? Multi au inceput sa spuna si sa creada ca ei nu ar putea urma un astfel de plan alimentar pentru ca lor nu le plac alimentele date de mine ca si exemplu (si subliniez cuvantul „exemplu”). Si uite asa au gasit ei cea mai buna scuza ca sa nu inceapa: „nu imi plac alimentele din planul alimentar, deci nu am cum sa il urmez”.
Ceea ce multi nu inteleg este ca planul alimentar nu este „batut in cuie”. Nu este precum toate dietele de pe internet care nu iti ofera prea multe alternative, decat ceea ce este in program. Este un plan pe care eu il creez in functie de mai multe criterii, pe care le stabilesc inainte de colaborarea cu fiecare client in parte, adresandu-i niste intrebari simple:
a) Care este obiectivul tau?
Daca vrei sa slabesti nu vei avea acelasi plan alimentar cu cineva care vrea sa puna masa musculara. Daca vrei sa iti mentii greutatea, dar sa mananci sanatos si sa scapi de celulita, alta va fi combinatia meselor. Obiectivul tau va dicta planul alimentar pe care il vei urma!
b) Ce varsta ai, ce inaltime, ce greutate?
Caracteristicile de ordin fizic sunt si ele deosebit de importante, atunci cand incepem o colaborare. Varsta este de asemenea importanta pentru ca asa o sa stiu de ce alimente ai nevoie pentru a-ti imbunatati metabolismul si pentru a ajunge la rezultatele dorite.
c) Ai sau ai avut probleme de sanatate?
Este important sa stiu daca ai sau ai avut probleme de sanatate, daca medicul ti-a interzis sa mananci anumite alimente, daca sunt alimente care nu iti fac bine si asa mai departe. Stiind toate aceste detalii voi face un plan alimentar potrivit pentru tine, care te va ajuta in acelasi timp sa iti rezolvi si problemele de sanatate (am multe cliente care au avut rezultate foarte bune la analize dupa ce au inceput sa lucreze cu mine). Un exemplu mai jos:
d) Esti insarcinata / vrei sa ramai insarcinata sau alaptezi?
Multe doamne care ma urmaresc ma intreaba daca pot urma planul alimentar daca sunt insarcinate, daca vor sa ramana insarcinate sau daca alapteaza.
Nu numai ca poti urma planul alimentar in oricare dintre aceste situatii, dar este si indicat sa il urmezi. Fie ca esti insarcinata sau alaptezi, trebuie sa ai mare grija la ce mananci, pentru ca asta ii transmiti si copilului tau. In plus, dupa sarcina cel mai probabil abia astepti sa dai jos kilogramele in plus adunate, si asa impusti doi iepuri dintr-o lovitura.
Daca vrei sa ramai insarcinata...ei bine, alimentatia corecta si sanatoasa este extrem de importanta. Cred ca mesajul de mai jos spune mai multe despre efectul planului alimentar in aceasta situatie, decat pot eu sa spun...
e) Ce NU iti place sa mananci?
Asta este o intrebare foarte importanta atat pentru voi, cat si pentru mine si este o intrebare care nu lipseste in cazul noilor colaborari. Nu iti place pestele? Nu o sa fii nevoit sa mananci peste. Nu iti place ovazul? Nu o sa mananci ovaz. Nu iti plac merele? Nu te obliga nimeni sa mananci mere.
Trebuie doar sa imi faci o lista cu alimentele care nu iti plac, iar eu le voi exclude din planurile alimentare pe care ti le trimit.
f) Ai alergii sau intolerante?
Esti alergic la anumite alimente? Te balonezi de la lapte sau alte lactate? Ai intolerante la ceva mancare? Atunci nu va trebui sa te chinui sa le mananci, doar pentru a slabi. Le vom inlocui cu alimente care iti plac si astfel vei fi si fericit si slab in doar cateva saptamani sau luni (depinde de obiectivul si stare ta initiala).
2. Planul alimentar este complex si specific
Ce inseamna asta? Inseamna ca vei primi la fiecare final de saptamana, un nou plan alimentar pentru saptamana urmatoare. Vei avea exact ce trebuie sa mananci, in ce cantitate, in fiecare zi, pentru fiecare dintre cele 5 mese pe zi. Vei avea indicatii despre intervalele orare la care trebuie sa mananci si alte lucruri specifice, care sa te ajute sa urmezi cat mai corect planul.
Uite un exemplu de cum arata planul alimentar pentru 1 zi:
Meniu Saptamana 1
Ziua 1
Mic dejun: X fructe (banane, mere, pere, etc. sau orice iti place)
Gustare: X grame de alune / nuci / caju / migdale / etc. sau orice iti place din aceasta categorie de alimente
Pranz: X grame de piept de pui cu legume la gratar
Gustare: 1 iaurt grecesc (daca nu iti place iaurtul, automat o sa ai altceva la gustare)
Cina: supa de legume (cata vrei)
Si apoi urmeaza restul de 6 zile. Este doar un exemplu ca sa intelegi cat de clar este planul alimentar si deci, cat de usor este de urmat.
3. Planul alimentar contine alimente si retete obisnuite
Nu trebuie sa alergi dupa cine stie ce alimente despre care nu ai mai auzit pana acum. Vei manca alimente obisnuite, pe care le gasesti oriunde si care iti plac: cartofi, legume, fructe, orez, paste, pui, sau orice altceva iti place. Dace esti vegetarian sau vegan, iti voi crea planul doar pentru tine.
4. Planul alimentar nu este scump si nu este greu de pregatit
Multe cliente imi spun ca de cand lucreaza cu mine platesc mai putin pe mancare. De ce? Pentru ca asa cum spuneam mai sus, sunt doar alimente obisnuite si sanatoase. In plus, atunci cand stii exact ce trebuie sa mananci, la fiecare masa, in fiecare zi din saptamana, este mult mai usor sa te organizezi la cumparaturi si cu gatitul, care este de asemenea, extrem de simplu, pentru ca am grija sa aleg retete care sa nu va ocupe mult timp, stiind cat de ocupati suntem cu totii in ziua de azi.
5. Planul alimentar nu te infometeaza
Pentru a slabi nu trebuie sa simti absolut deloc foame si o sa explic intr-un articol separat de ce. Cert este ca, planurile mele alimentare nu te infometeaza. Din contra, vei avea uneori chiar mai mult decat poti manca, mai ales daca ti-ai petrecut o buna perioada de timp infometandu-te. Si asta nu o spun eu, o spun clientele mele. Deci, sa nu iti fie teama ca vei suferi de foame daca incepi planul alimentar.
6. Planul alimentar este un stil de viata
Stiu ca multi sunteti speriati de acel „efect de yo-yo” care apare dupa mai toate dietele. Vorbesc despre teama de a pune la loc kilogramele pe care le-ai dat jos in timpul unei diete, sau chiar mai mult decat aveai inainte.
De ce se intampla asta? Tocmai pentru ca dietele obisnuite sunt atat de stricte uneori incat abia asteptam sa scapam de ele si sa revenim la libertate si normalitate, deci si la vechile obiceiuri alimentare.
Tocmai pentru ca este format din retete si alimente obisnuite, la indemana oricui, pe care oricum poate le consumai si inainte, dar in combinatii sau retete nepotrivite, dar si pentru ca da rezultate uneori chiar dupa prima saptamana, planul alimentar devine un stil de viata, usor de urmat, care te ajuta sa iti mentii rezultatul obtinut chiar si dupa incetezi colaborarea cu mine! Uite un exemplu:
Vezi tu...sa mananci sanatos sau sa slabesti nu este nici scump, nu este nici greu. Nu trebuie sa te infometezi, nu trebuie sa te chinui, nu trebuie sa cheltui o avere pentru asta. Trebuie doar sa lasi toate convingerile si temerile in spate si sa incepi!
Daca esti pregatit, intra AICI si citeste mai multe despre colaborarea cu mine!