De cate ori nu ti-ai spus oare: „de luni incep sa merg la sala” sau „de luni ma duc la alergat” si totusi, a trecut ziua de luni, a trecut si luna, a trecut si anul si tot nu te-ai apucat? Nu esti singurul care si-a propus sa aiba grija de corpul si sanatatea lui si nu a reusit inca sa isi puna in aplicare vreun plan pentru asta. La fel ca tine sunt alte zeci de mii de persoane, doar in Romania...sa nu mai vorbim despre restul lumii.

Daca esti in momentul in care vrei „sa te apuci de sala”, probabil iti trec prin minte muuulte ganduri, cum ar fi:

  • Daca o sa stau prea mult in trafic / pe drum pana la sala de fitness?
  • Daca nu o sa am timp sa merg sau o sa fiu prea obosit dupa job?
  • Daca nu o sa stiu sa folosesc toate acele aparate din sala si ma fac de ras?
  • Daca voi vedea acolo numai oameni fit si ma voi simti prost cu corpul meu?
  • Daca programul salii nu se potriveste cu programul meu si nu ajung?
  • Daca imi fac abonament si nu ma duc si platesc degeaba?
  • Daca o sa merg degeaba si nu o sa am rezultate?

Si lista poate sa curga la nesfarsit...

Eu lucrez ca personal trainer si nutritionist de mai bine de 9 ani, atat in sala de fitness, cat si online si am rezultate foarte bune cu clientii mei in ambele variante de lucru. Astazi, vreau sa iti vorbesc despre diferenta dintre antrenamentele facute acasa si cele facute la sala de sport, cu avantaje si dezavantaje, pentru ca tu sa alegi cea mai buna varianta pentru tine si sa nu te mai lasi chinuit de toate intrebarile de mai sus.

Antrenamentele la sala de fitness

Cand vorbim de mers la sala, vorbim de un proces care porneste de la mindest si motivatie si pana la echipament si cunostinte de fitness. Nu este un proces care se potriveste tuturor insa, de aceea este bine sa ai in vedere atat avantajele, cat si dezavantajele mersului la sala inainte sa iti faci un abonament.

Avantajele antrenamentelor la sala de fitness

  • Ai acces la o multime de aparate si materiale care sa te ajute sa iti faci antrenamentele;
  • Esti motivat de cei din jurul tau si intri mai usor in starea de care ai nevoie pentru a incepe;
  • Mediul te ajuta foarte mult: oamenii care merg la sala sunt dedicati unui scop si muncesc pentru a-l atinge, ai muzica buna pe fundal si ai vibe-ul acela fain care te face sa mai faci o serie de exercitii, desi ti-ai terminat antrenamentul.
  • Poti pune intrebari si poti primi ajutor. De obicei, oamenii sunt deschisi la a te ajuta, atunci cand nu stii sa folosesti un aparat sau atunci cand nu executi corect vreun exercitiu.
  • Poti opta pentru un antrenor personal care sa fie alaturi de tine si sa te ghideze pe calea transformarii tale, fizic sau online. Astfel vei fi sigur ca vei avea rezultate si ca vei face antrenamentele potrivite pentru tine, executate intr-un mod corect, daca antrenorul este ales cu grija.

Dezavantajele antrenamentelor in sala de fitness

  • Trebuie sa investesti mai multi bani in: echipament, transport, antrenor personal si abonament la sala. Un abonament la o sala obisnuita costa in medie in jur de 160 RON pe luna (pretul crescand in functie de oras si sala). Pe langa abonamentul la sala, mai investesti si in jur de 700-800 de RON pentru un antrenor personal, daca vrei sa ai si ghidare si iti mai cumperi si echipament...investitia lunara este destul de maricica, deci trebuie sa te asiguri ca iti permiti asta.
  • Trebuie sa te conformezi cu programul salii. De obicei salile sunt deschise de dimineata pana seara in timpul saptamanii si au program scurt sau deloc in weekend. Totusi, mai trebuie sa mergi si la munca si sa mai rezolvi si alte lucruri, prin urmare, trebuie sa te organizezi astfel incat sa iti faci timp pentru sala.
  • Aglomeratia poate fi si ea un dezavantaj, cand vorbim despre sala de fitness. Daca locuiesti intr-un oras mai mare, atunci este posibil sa te supere aglomeratia din sala, mai ales la orele de varf (dimineata, inainte de munca si seara, dupa munca). Nu este deloc placut sa iti astepti randul pentru a folosi un aparat sau sa calci pe picioare oamenii incercand sa faci antrenamente in miscare.
  • Pierzi mai mult timp pe drum. Timpul este pretios si ideal ar fi sa il eficientizam cat mai mult. Cand vorbim despre deplasarea la sala de fitness, ne gandim automat la stat in trafic, in metrou sau in mijloacele de transport in comun si asa ne pierdem motivatia. Daca mai este si iarna si frig, parca nu iti vine sa iesi din casa pentru sport, nu?

Antrenamentele acasa

Antrenamentele acasa au devenit un trend, mai ales in 2020, cand am fost nevoiti sa stam mai mult in casa. Eu spre exemplu am lucrat doar online anul trecut, oferind antrenamente pentru acasa clientilor mei si am avut rezultate extrem de frumoase. Cu toate acestea, ca si antrenamentele la sala de fitness, si antrenamentele acasa au avantaje si dezavantaje si nu se potrivesc oricui. Hai sa vedem!

Avantajele antrenamentelor acasa

  • Poti sa le faci la orice ora vrei tu si oriunde te-ai afla. Cu antrenamentele acasa nu mai trebuie sa te conformezi cu programul salii, nu mai trebuie sa faci sacrificii in orarul tau. Pur si simplu le poti face la orice ora din zi si din noapte, chiar daca esti la tine acasa, in vacanta sau in vizita la rude sau prieteni.
  • Economisesti bani. Daca alegi sa faci antrenamente acasa, nu mai trebuie sa dai atat de multi bani pe echipament sportiv, nu mai platesti abonament la sala, nu mai platesti transportul pana la sala si inapoi, iar daca vrei sa lucrezi cu un antrenor personal online (asa cum fac clientii mei cu mine), vei plati de 3 ori mai putin decat daca ai avea un antrenor la sala.
  • Nu ai nevoie de echipament. Pentru a face antrenamente acasa ai nevoie doar de o saltea (pe care o gasesti la 15-20 de RON peste tot) si 2 gantere de 2-3 kilograme. Atat.
  • Nu mai pierzi timp pe drum, pana la sala si inapoi, nu mai stai in trafic si nu trebuie sa astepti dupa nimeni pentru a-ti face antrenamentele, pentru ca la tine acasa nu este aglomeratie.

Dezavantajele antrenamentelor acasa

  • Exista sanse sa intri intr-o zona de confort, in care sa amani sa iti faci antrenamentele si sa vrei sa lenevesti, sa te uiti la un film sau sa faci orice altceva. Aici este nevoie de disciplina, organizare si motivatie, deci conteaza foarte mult cat de determinat esti in scopul tau.
  • Nu ai acces la diversitatea de aparate din sala si nici la atmosfera de acolo. Pe de alta parte, iti poti crea tu atmosfera potrivita cu o muzica buna pe fundal.

Care este sfatul meu?

Daca esti o persoana dinamica, careia ii place sa fie inconjurata de oameni si pe care nu o deranjeaza timpul petrecut pe drum pana la sala si inapoi, atunci mergi la sala de fitness.

Daca in schimb, vrei sa ai confortul de a face atrenamentele la orice ora vrei tu, oriunde te-ai afla si fara sa depinzi de un anumit loc sau timp, atunci antrenamentele acasa sunt pentru tine.

Majoritatea clientilor mei opteaza pentru antrenamente acasa si au super rezultate, asa cum poti vedea pe paginile mele de Social Media. Am insa si clienti pentru care concep antrenamente ce pot fi facute la sala de fitness, cu aparate sau fara.

Cred ca cel mai bine este sa iti faci ordine in ganduri si in rutina zilnica, sa vezi daca ai putea face o prioritate din mersul la sala si daca ai putea investi in asta, sa iti iei o sedinta de test, sa vezi daca ti-ar placea si pe urma sa te decizi daca este sau nu pentru tine.

Oricum ar fi, fie ca alegi antrenamente acasa sau la sala, iti recomand sa lucrezi cu un antrenor personal si nutritionist bun daca vrei rezultate. Sa nu uitam ca nutritia este cam 80% din procesul de slabire. In plus, sportul te ajuta doar daca executi exercitiile potrivite, in combinatiile potrivite, personalizate pentru scopul tau final, oricare ar fi el.

In final, daca inca ai convingerea ca nu se compara rezultatele obtinute la sala de fitness cu rezultatele obtinute acasa, in sensul ca acasa nu poti obtine rezultate frumoase si chiar incredibile, iti recomand sa incerci sa scapi de ea, aruncand o privire peste rezultatele mele!

PS: Daca vrei sa lucram impreuna, cauta-ma pe Social Media, sau completeaza formularul de contact, aici.